Wortelkanaalbehandelingen

De medische zorg evolueert snel en ook de tandheelkunde kent een snelle evolutie. Om mee te blijven met de nieuwste technieken zijn er tandartsen die zich meer toespitsen op kleine deelgebieden binnen de tandheelkunde. Eentje daarvan is het verzorgen van de wortelkanalen. In de volksmond heet dit “ontzenuwen”. Het vakgebied zelf noemt endodontie. 

Een wortelkanaalbehandeling is noodzakelijk wanneer de zenuw van de tand ontstoken is, of wanneer het bot aan de wortelpunt ontstoken is. In beide gevallen zijn bacteriën de boosdoeners. Zij hebben hun weg naar de zenuw of naar het bot gevonden via een gaatje in de tand of onder een oude vulling.

Soorten problemen

  1. Pulpitis

Wanneer een diepe vulling nodig is omwille van een grote cariës, dan kan het zo zijn dat de bacteriën toch al bij de zenuw zijn geraakt en dat kan veel pijn veroorzaken. De zenuw moet dan samen met alle bacteriën verwijderd worden.

  1. Apicale Parodontitis

Wanneer bacteriën de zenuw bereiken kan dit in sommige gevallen leiden tot een stil afsterven van de zenuw. De patiënt ondervindt dan geen pijn. Echter gaan de bacteriën zich schuilhouden in het wortelkanaal (denk “loopgraven”). Eens het wortelkanaal te krap wordt voor alle bacteriën, gaan ze op zoek naar voedsel en bot is een ideale plaats voor uitbreiding van hun koninkrijk. Het immuunsysteem detecteert deze bacteriën en gaat vol in de aanval. Het resultaat hiervan is PIJN.  In sommige gevallen ontstaat een abces. 

Behandeling

De wortelkanalen moeten ontdaan worden van de bacteriën. Aan de wortelpunt moet er vervolgens met ontsmettingsmiddel gespoeld worden.

Eerst moeten de wortelkanalen gereinigd worden met fijne instrumenten (vijltjes) en met spoelmiddel (ontsmettingsmiddel). Nadien wordt dit gevuld met een speciale stift en een laagje cement.

Dit alles gebeurt terwijl de behandelaar door de microscoop kijkt om alle bijzonderheden te kunnen zien. Rond uw tand wordt een cofferdam geplaatst. Dit is een rubberen lapje, wat de tand isoleert van de rest van de mondholte (zoals een operatiedoek).

Om te voorkomen dat vanuit de mond nieuwe bacteriën naar binnen kunnen dringen, wordt na het vullen van de wortelkanalen een stevige en afdichtende vulling gelegd. In de praktijk is dit meestal een tandkleurige composietvulling. In een later stadium kan een kroon noodzakelijk zijn om de tand te versterken.

Helaas is niets in de zorg 100% gegarandeerd. Hoe minutieus de behandeling ook is uitgevoerd, het immuunsysteem van de patiënt is ook een belangrijke factor. Een goede opvolging is daarom belangrijk bij de halfjaarlijkse of jaarlijkse controles.

Samengevat:

pastedGraphic.png